Over Ebred

Ebred Reijnen begon op 10 jarige leeftijd met zijn vioollessen bij Karel Visser in Breda op een door hem bij toeval gevonden viool. Al snel bleek deze ingeslagen weg een levensweg te worden en vormde zijn viool en hij een onafscheidelijke relatie. Op deze zelfde viool speelt Ebred nog steeds alle concerten en optredens over de hele wereld.

Op het Brabants Conservatorium behaalde hij zijn solistendiploma cum laude en vervolgde zijn studie aan het Conservatoir Royal te Brussel. Tijdens deze studie volgde hij gedurende 3 jaar meestercursussen in Duitsland.

In 1982 ging Ebred auditeren in het Rotterdams Philharmonisch Orkest en maakt sinds die tijd ook deel uit van de vioolsectie van dit internationale toporkest. Met het RPHO maakt hij tournees over de gehele wereld en speelt op alle internationale,vooraanstaande concertpodia.

Echter in 1993 maakte Ebred een uitstapje, bij wijze van sabbatical year, naar Granada, Zuid Spanje, waar hij gedurende een jaar concertmeester was van het Orquesta Ciudad de Granada.

Hier kwam hij in contact, met de op straat spelende Tziganos en raakte geïnspireerd door de passionele en vrije manier van muziek maken. Al snel speelde hij met deze groepen mee en was geraakt door de creativiteit en vrijheid van het geimproviseerde musiceren.

Eenmaal terug in Nederland richtte Ebred zijn Gipsygroep ''Youchka'' op, waarmee hij veelvuldig optrad en al snel zijn eerste CD maakte. Deze eerste stap in de improviserende muziek opende een nieuwe dimensie van muziekmaken en werd vervolgd door het verkennen van diverse muziekstijlen.

Gipsy, jazz, pop, klezmer en tango behoren nu tot zijn repertoir. In deze diverse stijlen heeft Ebred CD- en TV opnames gemaakt met diverse nationale en internationale popartiesten.

Ook is hij met zijn strijkersensemble ''Ebred Strings'' op diverse CD's te horen.''Van klassiek tot Heavy metal'' getuigt van zijn brede muzikale horizon.

Naast het Rotterdams Philharmonisch orkest heeft Ebred ook gewerkt in het Malaysian Philharmonic Orchestra in Maleisie en het Bergen Filharmonisk Orkester in Noorwegen.

Echter de wereld van improviserende muziek en wereldmuziek blijft hem trekken en heeft hem onlangs in contact gebracht met de Argentijnse bandoneonspeler Santiago Cimadevilla. Samen hebben zij het nieuwe tangoquintet ''Trasnoche'' opgericht, waarmee zij reeds succesvol optreden en binnenkort een nieuwe CD gaan opnemen.